Paard en Psychologie

Mentale Begeleiding  Coaching  Advies

Over mij

Ik zal me eerst eens aan je voorstellen. Mijn naam is Thomas Kirst. Als psycholoog-psychotherapeut werk ik vrijgevestigd in Arnhem. Werken  met mensen is al vele jaren mijn vak. Meer informatie over mijn kwalificaties en opleidingsachtergrond kun je lezen op de site van mijn Praktijk voor Psychologie en Psychotherapie.


Met paarden kwam ik pas 'laat' in aanraking tijdens mijn studie in Amsterdam in groepslessen op de 'Hollandse Manege'. Al gauw nam ik er privélessen bij, haalde het ruiterbewijs en ondernam geregeld buitenritten. Gedurende 2 jaar gaf ik als vrijwilliger in een ponyclub rijlessen aan beginnertjes en begeleidde ponykampen. De hobby was uitgegroeid tot een passie. En het kwam zoals het moest komen: Ik kocht een eigen paard. Helaas bleek spoedig van het verhaal van zijn vorige eigenaar niet veel te kloppen. Het dier was niet gezond en als rijpaard niet meer geschikt. Een dure, zeer teleurstellende en in meerdere opzichten pijnlijke ervaring. Hierna keerde ik het paardenwereldje de rug toe. 

Pas jaren later kwam ik weer eens op een manege. De geur, de geluiden, de mooie dieren... ineens was de passie er weer. Ik kocht een ouder manegepaard, deed  mee aan groepslessen. Toen dit paard ziek werd en ik afscheid moest nemen wist ik dat daarmee ook het 'manegeleven' voorgoed een gepasseerd station was.


Ik kocht een groen paard. Omdat ik nooit een paard van meet af aan had beleerd dacht ik er verstandig aan te doen hem naar een professionele dressuurstal te brengen en wilde daar zelf ook weer van kunnen leren. Het paard maakte inderdaad zoals verwacht vorderingen onder het zadel. Alleen werd het vriendelijke, nieuwsgierige, open en speelse jonge dier steeds zuurder. Hij sloot zich af, werd bijterig en toonde onder de ruiter steeds vaker verzet. Hoe meer hij 'tegenwerkte', hoe vaker de zweep, sporen, slofteugels gebruikt werden. Omdat hij zo dominant was, zei men. "Nu hij harder aan het werk moet heeft hij daar geen zin in." Dominant? Ik wist wel beter. En ik zag ook niet het plezier ervan in een dier tot samenwerking te moeten dwingen. Dat moest toch anders kunnen. Al zoekende kwam ik op het spoor van de klassieke rijkunst waarin men uitgaat van de denkende ruiter die zich in zijn paard verplaatst. Met kennis van de biomechanica en het wezen van het vluchtdier paard. En met respect voor zijn behoeftes, persoonlijkheid en grenzen. Toen mijn paard vrij snel baat bleek te hebben bij deze aanpak, weer vriendelijk in de omgang en vrolijk was en zelfs met plezier met me wilde samenwerken, wist ik zeker dat ik nu op het juiste spoor zat.


In de daaropvolgende jaren heb ik veel kunnen leren door te luisteren, kijken, lezen en te lessen bij Marijke De Jong, Marius Schneider, Bent Branderup en Ylvie Fros. Veel opgestoken van mensen links en rechts, van mijn eigen en andermans fouten en vooral natuurlijk van de vriendschap met mijn wonderbare paarden.


Foto's uit de oude doos

In het Vondelpark

Amsterdamse bos

Strand bij Schoorl

Na een buitenrit in Beieren